Uniós pénzből újult meg a Budakeszi Tarkabarka óvoda

Budakeszi, 2010. május 28. – Ünnepélyes keretek között május 28-án adták át Budakeszin a megújult Tarkabarka – Kunterbunt kétnyelvű (német-magyar) óvodát, ahol az ünnepségek alatt a gyerekek mellett a szülők is megtekintették a elkészült épületet. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Közép-Magyarország Program keretében megújult intézményben a korábbinál modernebb, és a környezetet is kímélő megoldások várják a jövőben a gyerekeket.

Közel egy éve, tavaly nyáron kezdődött el a Tarkabarka – Kunterbunt óvoda átalakítása, amely az országban egyedüliként a helyi német kisebbségi önkormányzat tulajdonában és fenntartásában van. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Közép-Magyarország Program keretében 242,3 millió forintból újult meg az óvoda, az építkezés finanszírozását Európai Uniós források tették lehetővé, amelyre Budakeszi Város Német Önkormányzata nyert támogatást. A fejlesztésben nagy szerepet játszott az önrész előteremtésében a német önkormányzat mellett a Hermann Niermann Közhasznú Alapítvány Düsszeldorfból, aki a kisebbségek támogatására jött létre, és 50 000 €, azaz nagyjából 14 millió Ft-os támogatást adott a projekthez, valamint a Domain.hu Kft., amely 5 millió forinttal járult hozzá a terv megvalósításához. Az alapítvány részéről dr. Andreas Sonntag elnökségi tag, a cég képviseletében, pedig Hambuch Henrik tulajdonos jelent meg az ünnepélyes átadón.

Az építkezések alapját a már 150 éves eredeti épületrész adta, amelyet teljesen átépítették, valamint több új teremmel ki is bővítették azt, így már hatvannal több gyermek, összesen 160 óvodás befogadására alkalmas az intézmény. A felújítás során fontos szerepet kaptak a megújuló energiaforrások: az elektromos áramot napelem, a meleg vizet pedig napkollektor segítségével állítják elő. Az ablak nélküli helyiségekbe tükrök segítségével vezetik be a napfényt, amely érdekessége, hogy még felhős idő esetén is világossá varázsolja a termeket. A felújítás során számítástechnikai eszközökkel is felszerelték az épületet, mindegyik teremben smart digitális tábla került a falakra, amely az interaktív oktatást segíti elő, továbbá a helyiségekben elérhető az internet is. Az őrzést-védést kamerás érzékelős megoldással tették lehetővé. Az óvoda alsó szintje a mozgáskorlátozottaknak is bejárható, a gyengén látókra is gondoltak, így a padlózatot is úgy alakították ki, hogy az elütő színekkel és lábbal is érzékelhető formákkal biztonságosan tudjanak közlekedni az épületben.

„Nagy öröm számunkra, hogy elkészült az óvodánk, és hamarosan a gyerekek is visszaköltözhetnek az épületbe. Egy jól átgondolt nevelési-oktatási koncepciót támogatunk a megújult épülettel ” – mondta el az átadást követően Kóthyné Herzceg Mária, Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke. „A felújítás ideje alatt a gyerekek a Német Önkormányzat által átalakított és finanszírozott ideiglenes óvodába költöztek, szabadtéri foglalkozásokra a Metodista Egyház Márta Mária Otthonának, és a Széchenyi István Általános Iskola Napraforgó Tagozatának köszönhetően nyílt lehetőségünk. Az „átmeneti időszak” eredményes működésében az óvodapedagógusokon kívül a szülők is fontos szerepet vállaltak. Igazi összefogásnak lehettünk tanúi, többen felajánlották, hogy a gyerekek az óvodai csoportjukkal egy-egy napot a családok udvarán tölthessenek el. Ebben az óvodában azokat a szülőket tudjuk segíteni, akik Goethe kijelentésével egyetértenek „Két dolgot adjon a szülő gyermekének: gyökeret és szárnyakat” mi ezt komolyan gondoljuk” – tette hozzá az elnök asszony.

(A zentrum.hu alapján)